Pages

Wednesday, 27 January 2010

My EBM Story

First time nak update ku punya EBM (Express Breast Milk). Sejak masuk keje bulan 10 thn lepas (pas cuti 2 bulan), aku meneruskan sesi pumping mem-pumping kat opis. Mula2 tu aku pump hanya SEKALI sehari. Time tu mmg tak tau, kalau nak up kan kita punya milk prod. mmg kena selalu pump and pump..Pastu gali punya gali kat susuibu.com aku pun menambahkan sesi pump aku dari 1 ke 2 dan seterusnya ke 3 kali dalam masa 8 jam bekerja. Which meant pump setiap 3 jam sekali. Alhamdulillah ternyata ianya berkesan. Stok EBM pun bertambah tu yg aku palingg sukoooo....


Semalam aku pump kat opis dapatla 12 oz. Schedulenya seperti di bawah:

6.00am = 5.0oz (fresh ebm utk zara stp pagi )
10.30am = 4.5oz
1.30pm = 3.5oz
4.30pm = 4.0oz



Total yg aku dapat setiap hari aku mengepump adalah lebih kurang
11oz - 18 oz

Sket kan kengkawan tapi aku xkisah rezeki zara hanya byk ini, tapi aku bersyukur kerana sehingga ke hari ini aku dapat melakukan fully breastfedding terhadapnya.

Sehingga kini stok frozen EBM yg ku ada adalah 20 botol, dimana setiap botol ada 4oz = 80 oz cukup utk zara setakat ini.




Setakat ni stok aku hanya boleh pusing2 balik jer. Kalau nak kumpul balik kena tggu time aku cuti nampaknya. Ok nanti ku update story mory tentang EBM lagi yahhh...

2 comments:

wuzz_in said...

oh wani pun fully bf ye..congrate!bangga cik ja ada gak sedara yg fully bf..sekarang ank cik ja dah tak mo EBM.Nak direct je..jadik stok susu yg berlambak dalam freezer hanya menjadi tukun jerlah..semalam pon dah buang beberapa puluh oz..adeh..tapi masih pump la di ofis..

Mrs Wanie said...

Cayala cik jaa..xper cik ja if afiq xmo ebm lagik sekurang2nya dia dah exclusive bf smpai umo dia setahun lebeyy nih. bkn sng kita yg keje nih nak fully bf anak kan..ok nnt kita share2 ttg bf together gether lg yer hikhik..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails