Pages

Thursday, 29 April 2010

Pagi Ini Blackout - Susu?

Waahh...aku paling takut sebenarnya dengan tajuk diatas. Benda yang tak nak terjadi, terjadi jugak akhirnya. Pagi tadi nangis sob..sob..sob..tengah syok2 mandi, tiba2 blackout la pulak. Terus teringat frozen milk yg ada 80 botol tu. Aku menjerit, "abang..susu". Pikir...apa aku nak buat nih. Jam dah menunjukkan 6.30 pagi. Nak siap2 pegi keje. Baju pulak tak gosok lagi. Mr. Hubby pulak boleh sambung tido. Pastu dalam keadaan paksa rela, mr hubby bangun.. mandi dan terus ke kedai beli ais dan box polisterin yang besar tu. Salah aku juga tak buat persediaan dalam keadaan kecemasan seperti ni.

Jadi dalam keadaan kelam kabut tu aku decide nak bawa semua frozen stok tu ke rumah mak aku. Aku tak yakin nak biarkan susu tu dalam peti jika elektrik dah pulih. Kalau tak pulih lagi sampai petang? Nangis tak berlagu la aku..Tempoh perjalanan 20 minit, jadi susu tak sempat nak cair. Sampai rumah mak terus transferkan semua susu tadi kat peti ais. Terpaksala aku memindahkan barang2 yang ada untuk menyumbatkan aku punya susu huhh! aku mementingkan diri kah? haha...Nasib baik abah ada tolong aku pindahkan semua susu tu. Ini dia frozen stok aku sebelum pindah masuk dalam peti ais mak.

Jadi lepas abis kerja ni nak kena angkut pulak balik bawa kat umah aku..Oh ini semua adalah dugaan dan cabaran aku dalam dunia breastfeeding. Ianya langsung tak mematahkan semangat aku untuk terus memberikan zara susu ibu. Melainkan jka orang yang sepatutnya menyokong aku dari belakang tidak support aku sepenuhnya. Aku mungkin akan down dan terus down. Terima kasih abang kerana melayan ayang yang banyak kerenah ini..

(nota mummyzara : teringin nak beli coleman box, boleh tahan berapa lama ya kalau stok frozen kita letak dalam tu? agak2 cair ke idak?)

8 comments:

az said...

ni perkara paling 'menakutkan' bila tak de elektrik kan..nasib baik bkn time tidur mlm blackout. kalau tak, sedar2 pagi dah cair susu..haru..

mummyzara said...

ohh tidak..kadang2 sy pun takut time sy pergi kerja tu susu cair. kita mana nak tau kan. spnjg hari kat opis.

BicaraHati said...

aku support ko dr belakang...hehehe..demi zara..kuatkan semangat ye..
insyaallah semua nyer selamat..
cayokk....cayokkkk... ;)..

izzahazfar said...

zah dah ada coolerman box tu...sgt membantu dah 2 kali guna untuk perjalanan jauh

1st time masa g kursus,kluang penang- 4 pg samapai 3 pg tak silap..langsung tak cair susu tu..ais apatah lagi..walaupun zah letak ais sikit sgt...masa tu zah bawa balik lebih kuran 200++ stok ebm

2nd time naik kapal terbang...zah bawa dari kl ke penang kul 4.00 ptg sampai umah kul 12.00 mlm..pun ok..alhamdulillah..

mahal tp berbaloi..
jengok blog zah..ada zah citer pasal box tu..

mummyzara said...

zah..thanx for the info
how big ye zah punya coolerman?
takpelah mahal pun, tapi berbaloi2 blh guna smpi anak ke berepa pun blh kan..

iz-AnN عبداللطيف said...

salam singgah dik...tetiba tercampak kat sini...jeles nengok stok susumu itu...teruskan niat nak fully bf zara tau...akak sangat sokong bf mommy sebabnya akak hanya mampu fully bf irfan selama 11 bulan sahaja...sebab???susuku sangat2 kurang...huwaaa...sedih...opss sori panjang lak komen kat sini...pepun salam kenal ye...

nikhazifah said...

jika nak bagi ice lamat cair, bh tabur garam dalam ais maa nak transfer ebm.

Srifairus said...

uiks.. memang menakutkan kalau black out nie.. tp sri stok susu pon tak sampai 20 botol pon.. tp tu pon mahu nangis klu rosak.. ye la.. nak buat stok bukan senang.. susu dah makin sikit.. minta jauh lam kan..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails