Pages

Thursday, 7 April 2011

12 oz..Jumlah paling banyak setakat ni!!

kali ni sebelah kiri lagi banyak dari yang kanan

Gila ko wat tajuk camtu!!
Berlagak sungguh ko
orang len dapat sekali seisi 20 oz pun ado
Ko baru dapat 12 oz dah nak merepek meraban *LEMPANG~*

Haha..EBM lagi
Ado yang boring ke baca blog aku nih
Aku cuma nak share kegumbiraan aku
dimana aku berjaya memperoleh 12 oz dalam sekali pam
sepanjang aku bergiat aktif dalam dunia BF ni


Susu yang tadi di pam biasanya aku akan pindahkan ia ke dalam botol MLO
So dapatlah 3 botol kan


Susu yang telah di pam tadi
akan dimasukkan ke dalam peti ais sebelah bawah
dan diletakkan di bahagian paling atas untuk mengekalkan kesegarannya.
Biasanya EBM yang fresh ni aku akan kekalkan 
selama 3 hari sahaja
Masuk hari yang ke-4 
aku akan transferkan ke bahagian sejuk beku
untuk mengekalkan nutrisi dan kandungannya.

Korang pulak paling banyak dapat berapa?

22 comments:

MommyAqil said...

wahhh bestnyaaa..wanie pakai pump ape yer?

mummyzara said...

mommyAqil : saya pakai Medela freestyle

rosejaja said...

kalau kita perah n terus simpan dalam peti belah atas pun boleh kan????

Azrina Mohd Tajul Ariffin said...

wanie...dlm pantang biasalah byk ttuuuuu dan kekalkan momentum tu sampai 2 thn. Tang tu susah nak buat hehehe.

mummyzara said...

kak ja : no...no...no kena ikut step by step, lgpun susu yg fresh kena ada jugak. bg anak yg fresh lg bgus

mummyzara said...

aloooong : baru dengar suara along. ekeke..time pntg jer dpt byk cmni kan. klw dah keje nnt xtaula

izzahazfar said...

boleh je :) zah masih maintain alhamdulillah :) - bila masuk keje?

MyKhalish said...

i "like" byk2 kali...heheheh.. Alhamdulillah, rezeki utk anak2.. truskan usaha anda.. Aqil skrg ila mix fresh&frozen kalu kat umah. kalu bg frozen je dia xmo. skrg ila tgh usaha nak hbskan frozen awl2 hr tuh. huhu....

Ina Hashim said...

wahhh jelesnyaaaaaa....pakai FS gak tapi paling byk pun 7oz jek :(

mummyzara said...

izzah : insyaAllah kan zah. cuti 3 bulan. masuk keje minggu ke-4 bulan 5

mummyzara said...

ila mix kan dua-dua ya? tak terpikir plak wanie. ebm plng lama pun dok kat peti ais umh sndr. pasni nk try kat zara camtu gak la. thnk ila..

mummyzara said...

ina hashim : saya pun baru jer lg pakai fs ni, baru nk sesuai ngn badan

MyKhalish said...

Haah. Sbnrnya, not really advisable la. Sbb tkt komposisi fresh & frozen xngam. Tp kalu pas bg tgk anak ok je, xskt prt. Insyaallah ok. Aqil minum 5oz, so ila try & error. Memula wat 4:1. Then slowly reduce fresh. Tgk penerimaan dia. Skrg dah 2.5:2.5. So far okla. Dia pun xda skt prt then minum pun hbs. Hehhehe...

ajumohit said...

salam perkenalan, wah meriahnya susu...saya per session dpt 4-5oz je...pakai medela harmony skrg ni, tahniah2

PnConfused said...

wahhhh.. jeles2!!


chaiyok!!

Farra said...

waniee! balas kunjungan
ehh sy pulak masuk terus belah frozen
so cemana cara yg btol sebenarnyerrr?? konpiusss

sy pakai avent manual salu 9/10 oz..paling tinggi 11 oz :)

mummyzara said...

ila : if x sakit perut tu xpela lg. kita sbg ibu pun kena yakin la kan, klw was2 tu yg susah hehe..

mummyzara said...

ajumohit

salam perkenalan..

bapa oz yg dpt tu sbnrnya xpntg, yg pntg usaha kita nk bg ank yg terbaik kan..

takpe sket2 lm2 bykla nnt

hezrina83 said...

nurul dulu paling banyak 14 ozz masa guna medela swing..tapi single pump jerk sebelah dapat 7 n sebelah 7..tapi jarang dapat 2,2 belah sama..ada memorituh dalam blog lama yang terdelete..tapi ingat 2nd baby nak guna madela fs lah..ok tak masa guna FS?sb lagi senang kalau pump serentak..

Atie Kamal said...

Syabas kerana memilih untuk memberikan "titisan berharga" buat anakanda tersayang. Selamat Ber"breastfeeding". Salam perkenalan saya hulurkan. Semoga kita dapat berkongsi ilmu dan cerita :)

Anonymous said...

wanie, u tag kan ebm guna sticker aper yer..sticker yg anne guna skrg ni bila tanggal susah nak basuh kasi clear balik..mesti ada kesan gam2 dia...huhu nmpak comot dah MLO tu...

awein said...

salam kenal..akak pun penah dpt byk tu masa dlm pantang ..pakai FS jugak atau harmony...klu kita mengepam ikut jadual insyallah susu akan menten, akak tinggal 3 bulan lagi anak nk 2 tahun hehehhe stok pun tinggal 7 botol jer lagi...rasa sgt malas skrg ni..anak pun lebih suka diret BF...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails