Pages

Wednesday, 2 May 2012

Masak Apa Hari Ni?

Dah dapat idea nak masak apa untuk anak-anak aku pagi besok.
Sekarang ni, setiap pagi aku masak untuk bekal anak2 aku
 Walaupun pengasuh doarang ada sediakan makanan,
aku cuba juga bagi dorang makan hasil air tangan aku muahahaha..


Hari ni aku rajin blogwalking umah orang
Jalan-jalan jumpa resepi ini
Brokoli Campur Tauhu Jepun (Egg Tofu)

Jom kita tengok resepi dia

Bahan-bahan :
  • Beberapa kuntum brokoli
  • 1 ketul tauhu jepun (dipotong 8 dan digoreng sehingga kekuningan)
  • 5-6 ekor udang (dibuang kulit & dibuang urat belakangnye)
  • 1-2 ekor sotong (dipotong bulat)
  • 1/2 batang carrot
  • 2 ulas bawang merah (dihiris)
  • 2 ulas bawang putih (dihiris)
  • 1 sudu besar tepung jagung + sedikit air (untuk pekatkan kuah)
  • garam secukup rasa atau 1/2 kiub ayam 'maggi'
  • 1 sudu besar sos tiram
  • sedikit air untuk kuah
Caranya :
  1. Panaskan minyak di dalam kuali.
  2. Tumis bawang merah & bawang putih sehingga naik bau.
  3. Masukkan udang & sotong. Goreng sekejap.
  4. Masukkan carrot dan tuangkan sedikit air.
  5. Kemudian masukkan sos tiram & kiub ayam/garam. Biarkan seketika.
  6. Masukkan tauhu yang telah digoreng tadi.
  7. Kemudian masukkan brokoli, seterusnya tuangkan bancuhan air tepung jagung dan kacau sehingga kuah pekat. Dah siap..jom makan!!

*Brokoli tak perlu lama2 dimasak nanti layu tak sedap & khasiat kurang.

Resepi ni aku tak jumpa la dalam 1 hari 1 resepi tu. Ke aku yang tak khatam baca lagi??

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails